Fotbolls-VM

Schweiz – Costa Rica onsdag kl. 20:00.

Det är stora kontraster när Schweiz och Costa Rica möter varandra. Schweiz är den uppnosiga och framgångsrika grupptvåan som ”bara” behöver minst ett kryss för avancemang. Costa Rica är den avsågade jumbon som riskerar att åka ifrån VM utan en enda poäng (kanske inte heller ett enda mål framåt!).

Schweiz har agerat som ett av turneringens bästa gäng. Vi blev särskilt imponerade av vändningen från 0-1-underläge till 2-1-seger senast mot Serbien. Att Schweiz lyckades dyrka sig upp ur det underläget säger ganska mycket om lagets moralläge (läs: mycket positivt). Efter matchen kritiserades några av Schweiz landslagsspelare för att ha betett sig respektlöst p.g.a. politiska tecken på fotbollsplanen. Det lade lite sordin på vinststämningen efteråt, men det ska absolut inte påverka så mycket så att vi glömmer bort vilket högkapabelt gäng Schweiz verkligen är. Backlinjen bärs upp av spelare som mittback Schär samt ytterbackarna Rodriguez och Lichsteiner. Mittfältet åtnjuter läckra spelare som Xhaka och Shaqiri. Det är lite tunnare allra längst fram fast anfallaren Seferovic har gjort en del optimistiska inslag i de två tidigare matcherna. Han kan växa in ytterligare till i laget. Trolig startelva:  Sommer – Rodriguez, Akanji, Schär, Lichsteiner – Behrami, Xhaka, Dzemaili, Zuber, Shaqiri – Seferovic.

Det går inte att jämföra de schweiziska spelarresurserna med Costa Ricas tunna trupp. Om man undantar superstjärnan Keylor Navas – suveränt mycket bättre än alla andra – så har Costa Rica inte mycket resurser alls att spela ut sina kort med. Laget har gått mållöst ifrån båda tidigare VM-matcherna och faktum är att båda resultaten har varit smickrande. Costa Ricas Navas tvingades rädda friläge mot Serbien i premiären (0-1). Navas fick ännu mer att göra senast mot Brasilien (0-2-förlust). Hans lagkamrater håller helt enkelt inte i närheten av något VM-mått. Förbundskaptenen Ramirez visar för övrigt halvdan inställning här. Ramirez låter bland annat backen Kendall Waston komma in och göra första starten för turneringen. Ytterligare några rotationer kan väntas i elvan. Att sia om exakt elva är svårt, men här är en trolig elva som i stora drag reflekterar vilka som kan starta: Keylor Navas – Oviedo, Duarte, Waston, Acosta, Gamboa – Guzman, Borges, Venegas, Bryan Ruiz – Urena.

Det råder jätteskillnad på flera plan emellan Schweiz och Costa Rica. Schweiz är bättre i grunden, har bättre dagsform och har mer att spela för tabellmässigt. Som om det inte vore tillräckligt så finns det alltså en bakomliggande möjlighet att några av Costa Ricas nyckelspelare vilas. Vi kan inte se något annat än schweizisk dominans av spelet från minut 1 till 90. Schweiz mycket kvicka och tekniska fotboll bör inte passa ett Costa Rica som har lägre tempo i kropparna. Vi gissar att Schweiz kan dra ifrån redan i första halvleken och utöka ledningen ytterligare i den andra. Ett resultat i stil med 3-0 verkar förnuftigt. Passa på att plocka ettan så snabbt som möjligt då det förväntas bli många som spelar på stekheta Schweiz närmare kick-off – i synnerhet om det visar sig att Costa Rica vilar extra många ordinarie. Schweiz ska spelas omgående till oddset 1,64 hos Unibet!

Unibet erbjuder en insättningsbonus på 200% till dig som registrerar nytt konto. Ta del av din bonus HÄR!