Fotbolls-VM

England – Belgien torsdag kl. 20:00.

Det vankas gruppfinal mellan åttondelsfinalklara storfavoriterna England och Belgien. Lagen har samma poäng och målskillnad, vilket gör att det kan bli fair play-regler (jämförelse mellan hur många gula/röda kort lagen tagit) som avgör om matchen skulle sluta kryss. Situationen gällande att sluta etta eller tvåa i gruppen är för övrigt extra delikat. Laget som blir gruppetta kommer att hamna på en svårare slutspelshalva medan tvåan får en lättare slutspelslottning. En nyckelfråga blir således: vilket lag – av England och Belgien – brinner mest för att vinna gruppen, slutspelslottningen till trots?

En bra gissning är att det är England. Förbundskapten Southgate säger själv att han inte vill tänka på eventuella semifinalmotståndare i nuläget, utan att han och hans mannar lägger fokus på att vinna här. Det är annorlunda tongångar från Belgiens Martinez. Martinez sa redan tidigt denna vecka att ”det kommer att bli stora förändringar [i startelvan] mot England” och hänvisade till att det var nyttigt att låta alla 23 spelare i truppen få känna på speltid. Martinez har en historik av att ha gjort genomgående rotationer när han var klubblagstränare. Exempelvis valde han en gång att byta ut hela Wigans startelva till en cupmatch som ansågs längre ner på prioriteringslistan än övriga matcher. Det kan mycket väl bli något liknande här med maximalt ett par ordinarie spelare i Belgiens reservelva.

Det är inte bara lättare motstånd som kan locka Belgien vid en andraplats. Även laghotellets placering kan vara en viktig faktor för vilken väg Belgien vill ta. Belgien har nämligen sitt laghotell i Moskva. Om Belgien blir grupptvåa kommer lagets åttondelsfinal, eventuella semifinal och eventuella final gå i Moskva – tre av fyra slutspelsmatcher utan krångliga resor över halva Ryssland! England har å andra sidan faktiskt ett miniargument att föredra förstaplats framför andraplats när man kollar krasst ur reseperspektiv. Engelsmännen har deras laghotell i St Petersburg där England – om laget hamnar gruppetta – skulle få förmånen spela en eventuell semifinal. Alldeles oavsett den lilla sidofaktorn så verkar Englands vinstfokus och vinnarhunger vara starkare än Belgiens.

Faktum är att tränare Martinez dagen inför match uttalade att Belgien inte prioriterar att vinst mot England (ett uttalande som rymmer en del tolkning för läsaren). Belgien lägger snarare sina tankar/fokus på att behålla varnade spelare avstängningsfria och hålla spelarna skadefria.  Något som bevisas av att Belgiens bäste måskytt – 4-målsskytten Lukaku – inte ens ska vara på bänken. Lukaku har känt av en ny och mindre skadekänning som gör att han sparas helt. Andra tongivande spelare som Eden Hazard och Mertens har burit runt på småkänningar och lär inte heller riskeras med startspel i matchen.

Det är vanskligt att sia om troliga startelvor, men vi dristar oss åt att lista två tänkbara startelvor. England: (3-5-2) Pickford –  Cahill, Stones, Jones – Rose, Alli, Dier, Delph, Alexander-Arnold – Vardy, Kane. Belgien: (3-4-2-1) Curtois – Kompany, Boyata, Vermaelen – Chadli, Dembele, Tielemans, T Hazard – Fellaini, Januzaj – Batshuayi. Oddsmarknadens förhållandevis jämna odds är för jämna, enligt vår bedömning. England ska favoriseras och vi spelar dem till glada oddset 2.70 hos Bethard!

Bethard erbjuder en insättningsbonus på 1000 kr till dig som registrerar nytt konto. Ta del av din bonus HÄR!